20 d’octubre 2009

Una birra!

Cada dia 10 homes es reuneixen en un bar per xerrar i beure cervesa, i es gasten 100€.

Es posen d'acord per pagar de manera proporcional, quedant més o menys així segons l'escala de riquesa i ingressos de cadascú:

Els primers 4 homes (el més pobres) no paguen res.
El 5è paga 1€.
El 6è paga 3€.
El 7è paga 7€.
El 8è paga 12€.
El 9è paga 18€.
El 10è (el més ric) paga 59€.

Des de llavors tots es divertien i mantenien l'acord entre ells fins que un dia l'amo del bar els posà en un problema: "Com que sou tan bons clients, us reduiré el cost de les cerveses en 20€. A partir d'ara us costaran 80€"

El grup va decidir seguir pagant de la mateixa manera que fins llavors, mantenint les mateixes proporcions. Els 4 primers seguien bevent gratis i per tant la rebaixa no els afectava en absolut.

Però què passava amb els altres sis bevedors, els que realment pagaven el compte? Com s'havien de repartir els 20€ de rebaixa per tal que rebessin una part justa?

Van calcular que els 20€ dividits entre els 6 representava 3,33€ per barba, però si restaven això a cadascun d'ells, llavors el 5è i 6è homes estarien cobrant per beure, ja que un pagava fins llavors 1€ i l'altre 3€.

Llavors el barman va suggerir que seria just reduir el compte de cadascun en la mateixa proporció i va calcular la quantitat que haurien de pagar.
El 5è bevedor, el mateix que els quatre primers, no pagaria res: (100% d'estalvi).
El 6è pagaria aa 2€ en lloc de 3€: (estalvi 33%)
El 7è pagaria 5€ en lloc de 7€: (estalvi 28%).
El 8è pagaria 9€ en lloc de 12€: (estalvi 25%).
El 9è pagaria 14€ en lloc de 18€: (estalvi 22%).
El 10è pagaria 49€ en lloc de 59€: (estalvi 16%).

Tots sis bevedors estaven ara en una situació millor que la d'abans. Els primers quatre seguien bevent gratis i ara el cinquè també. Però un cop for del bar, van començar a comparar el que estaven estalviant.

"Jo només he rebut un euro dels 20€ estalviats," va dir el 6è home. I assenyalant al 10è va dir: "Però ell n'ha rebut 10!"
"Si, és cert," va dir el 5è home. "Jo també només he estalviat 1€; és injust que ell rebi deu vegades més que jo."
"És veritat!!" , exclamà el 7è home. "Perquè rep ell 10€ de rebaixa quant jo només en rebo 2? Els rics sempre reben més beneficis!"

"Un moment!", van cridar els quatre primers a la vegada. "Nosaltres no hem rebut res de res. El sistema explota als pobres!"
Els nou homes van envoltar al 10è i li van fotre una pallissa.

La nit següent el 10è home no va anar a beure i els nous homes van seure i beure cerveses sense ell. Però a l'hora de pagar el compte van descobrir que entre tots no reunien els diners suficients per pagar ni tan sols la MEITAT del compte.

Els que més paguen són els que més riquesa produeixen i en conseqüència haurien de gaudir de majors avantatges. La comunitat que més impostos paga són els que haurien de rebre majors beneficis. Amb impostos alts i atacant-los per ser els que més produeixen, el més probable és que no apareguin mai més.

Segur que bevent en un altre bar on l'atmosfera sigui un xic més amigable, s'hi trobarien millor.

Oi que m'entens?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada